koláče
Křehký koláč s jablky a tvarohem.
na těsto: 250g polohrubé nebo hrubé mouky na náplň: 750 až 1kg měkkého tvarohu
125g moučkového cukru 500g vařených jablek
125g másla nebo rostlinného tuku 3 vejce
1 žloutek 150g másla, či rostlinného tuku
půl prášku do pečiva 250g moučkového cukru
tuk na vy mazání plechu 1 vanilinový cukr
pečící papír 6 lžic citrónové šťávy
5 lžic krupice nebo jemné strouhanky
moučkový cukr na posypání
V míse promícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem, přidáme žloutek a nakonec vlažný rozehřátý tuk. Prsty, či elektrickým hnětačem rychle vypracujeme drobenku, kterou necháme alespoň 20minut v chladničce ztuhnout.
Drobenku nasypeme na tukem vymazaný plech a vrstvu lehce přitlačíme prsty. Poklademe nahrubo nastrouhanými jablky a přelijeme tvarohovou náplní. Na ni ušleháme do pěny tuk s moučkovým a vanilinovým cukrem. Přidáme měkký tvaroh, žloutky, citrónovou šťávu a krupici nebo jemnou prosetou strouhanku. Nakonec opatrně vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
Koláč vložíme do vyhřáté trouby a asi 45 minut pečeme, až povrch zrůžoví. vlažný nakrájíme úhledně na dílky a před oddáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Prošívaná deka
3 vejce ušleháme s půl hrnkem oleje. Přidáme tři čtvrtě hrnku pískového cukru a půl hrnku vlažné vody. Vyšleháme nejlépe elektrickým šlehačem. Přidáme 2 hrnky polohrubé mouky spolu s celým kypřícím práškem a 2 lžícemi kakaa. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Náplň: 500g tvarohu, 1 vejce, půlka vanilkového pudinku, půl hrnku pískového cukru a vanilinový cukr, či nejlépe půl lžičky nastrouhané tobolky vanilky.
Vše dobře utřeme a naplněným sáčkem zdobíme těsto. Vytvoříme na těstě širší mřížku. Ta se pečením propadne. Dle chuti můžeme pocukrovat.
Medovník
2vejce, půl hrnku krystalového cukru, 2 lžíce medu, půl kostky másla, půl hrnku mléka, 1 lžička sody bikarbony, 3 hrnky hladké mouky a džem.
Náplň: 2 hrnky mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 kostka másla, 1 hrnek pískového cukru
Poleva: 100g mletých listových nebo vlašských ořechů, 1 dávka čokolády a půl kostky másla.
Vejce, cukr, máslo, med a mléko ušleháme a za stálého míchání vaříme do pěny. Vychladlé vlijeme do mouky smíchané se sodou bikarbonou. Zpracujeme na měkké těsto, které rozdělíme na čtyři díly. Každý zvlášť vyválíme a upečeme na slabě vymazané opačné straně plechu. Náplní a džemem (nejlépe pomerančovým), postupně naplníme všechny čtyři pláty. Moučník zatížíme a necháme přes noc odstát. Druhého dne vrchní plát zarovnáme tenkou vrstvou náplně, posypeme pomletými ořechy a polijeme čokoládovou polevou.